» HOOG SENSITIEF

Wat is dit?

Foto HOOG SENSITIEF

Sinds een paar maanden weet ik dat ik een highly sensitive person ben, ik ben nu na een lang traject van zoeken aan het herontdekken van mezelf.

Inmiddels is het wel een bekend begrip geworden – HPS – hoog sensitief persoon

Ongeveer 20% van de mensen is hoog sensitief, het is dus geen afwijking, daarvoor worden er veel te veel mensen met deze eigenschap geboren. Hoog sensitiviteit is geen aandoening. Je hebt het niet, je bent het. Hoog sensitiviteit is GEEN ziekte, GEEN afwijking en ook GEEN aanstellerij, het is normaal.
Hoog sensitiviteit is dus geen nieuw verschijnsel. Hoewel de term zelf in 1996 door Elaine Aron (Zij is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika) is geïntroduceerd, is het in de wetenschap al langer bekend dat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen, op fysiek maar ook op emotioneel gebied. De bekende psycholoog Carl Jung sprak al over gevoeligheid als persoonlijkheidskenmerk in zijn publicaties uit begin van de vorige eeuw.

Bij de breedte massa was dit, toen ik jong was, nog helemaal niet bekend.
Ik groeide op met het idee dat ik niets goed kon doen. Ik was in de ogen van mijn ouders en leraren ‘te, maar dan ook veel te sensibel’. Dat was natuurlijk zeer negatief. Wat moest men met zo een sensibeltje. Ik trok en trek mij nog steeds teveel dingen aan, huilde en huil nog steeds om situaties die anderen niet kunnen begrijpen (bv. tijdens een film waar iemand onrecht moet ervaren, een ziek dier, een onrechtvaardige opmerking tegen iemand die zich niet kan verdedigen, oprechte liefde).
Ik kon en kan nog steeds slecht tegen oa. ruzie (die was bij ons thuis iets van alledaags), lawaai of bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met het milieu.
Ik had voor mijn ouders en leraren geen nuttige kwaliteiten en was alleen gewaardeerd als ik me aan kon passen zoals ze mij graag wilden hebben.
Dat was voor mij niet gemakkelijk. Ik deed mijn best en schijnbaar kreeg ik het voor een aantal jaren, in die ik mezelf helemaal ben verloren, voor elkaar. Ik was nog steeds ‘te’ met alles, een beetje vreemd maar ten minste kon ik, ook was het met veel moeite en niet zonder ‘hulpmiddelen’, in onze maatschappij functioneren.
Het ging lange tijd redelijk maar op een dag was het over.
De tijd heeft mij ingehaald en ik moet nu weer ikzelf zien te worden.
Nu moet ik weer moeizaam leren wie ik ben en dat ik van deze persoon (van mezelf) mag houden.
Kenmerken van hooggevoeligheid (hoog sensitief)
De kenmerken van hooggevoeligheid zijn zeer uiteenlopend en hoeven ook niet allemaal voor te komen bij een hooggevoelig persoon. Er zijn veel verschillende soorten kenmerken, die eigenlijk allemaal terug te koppelen zijn aan de overgevoeligheid. Hieronder vind je een kleine samenvatting van al deze kenmerken van hooggevoeligheid.

Hooggevoelige mensen:

 Hebben een grote innerlijke belevingswereld
 Pikken subtiele signalen op uit de omgeving
 Zijn overmatig gevoelig voor smaak, geuren en kleuren
 Kunnen zeer ontroerd raken door mooie muziek/kunst
 Zijn zorgzaam en bewust
 Doen dingen graag in hun eigen tempo
 Hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 Houden van rust en stilte
 Dromen en fantaseren veel
 Voelen stemmingen van anderen feilloos aan

Misschien herken je je niet echt in deze kenmerken, als ze zo beschreven zijn. Er is een kans dat je je wel herkent in de hieronder beschreven situaties die voorkomen bij hooggevoeligheid.

 Harde geluiden, een drukke omgeving en felle lichten kunnen je wegvoeren van jezelf. Het kan dan onwerkelijk voelen, alsof je droomt.
 Een paar uur winkelen, kan als een marathon voelen. Je bent doodmoe en wilt het liefst naar huis om jezelf terug te trekken in een stille kamer, en rust vinden.
 Van iemand in je omgeving met uitgesproken negatieve gevoelens kun jij erg van slag raken. Het lijkt je meer te raken dan dat het de anderen doet.
 Je presteert slecht in een drukke werkomgeving, je prestaties zijn minder dan die van je collega’s en het lijkt alsof je je veel slechter kunt concentreren dan zij.
 Onvriendelijke, onrechtvaardige opmerkingen of kritiek kunnen je erg snel van slag brengen. Deze opmerkingen kunnen een grote impact hebben op je gevoel.
 Je lijkt vaak meerdere dingen tegelijk te voelen, zodat je zelf niet echt meer weet wat je voelt en of deze gevoelens door jezelf of door het gedrag van anderen komen.
 Je hebt erg gauw last van stressverschijnselen zoals buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of hartkloppingen.

Niet alleen overduidelijke stemmingen van anderen kunnen invloed op je hebben. Het kan ook zo zijn dat je ergens een kamer binnenkomt en een onbestemd gevoel je overvalt. Er hangt dan een bepaalde sfeer in de kamer, en zonder dat iemand het zegt, weet je dat er net iets negatiefs is voorgevallen. Je lijkt dit, dankzij je hooggevoeligheid, feilloos aan te voelen en kan hier dan ook veel last van hebben. Deze gevoelens kunnen soms zo sterk zijn, dat ze overvloeien met je eigen gevoelens. Hierdoor weet je niet precies meer wat je zelf voelt en wat van de ander is. Daardoor kun je erg in de war raken en depressief worden door hooggevoeligheid. Aan de andere kant kan dit ook een positief verschijnsel zijn van hooggevoeligheid: je voelt immers feilloos aan wat er mis is bij de ander en weet ook wat je hieraan kunt doen. Hierdoor kun je het de ander vaak goed naar de zin maken, wat een gave is. Hooggevoelige mensen zijn dan ook vaak zorgende types en zoeken hier ook een baan in.

(voorjaar 2010)

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Succes begint NU

  • Andes-Erfolgs-Coaching

Energetische Praktijk

Natuurlijke Geneeswijze

Reconnetion Healing

  • Reconnective Healing, een vorm van heling die voor het eerst hier op onze planeet aanwezig is, brengt een verbinding tot stand tussen de energiebanen van ons diepste wezen en die van de aarde en het universum. Reconnective Healing is in staat om ons opnieuw te verbinden met het universum en ons diepste zijn, niet alleen door een nieuwe set van helende frequenties, maar door mogelijk een heel nieuwe bandbreedte. De effectiviteit van Reconnective Healing is duidelijk aangetoond door de praktijkervaringen, maar ook in wetenschappelijke laboratoria. Ga naar Nu In Balans

Qantum-Touch

nieuwe chakra's

  • Wie goed duits kan lezen en meer wil weten over charkra's, ik bedoel de chakra's 8 to 16, kan op volgende website alles erover vinden. En niet alleen over de chakra's. Ga naar energieimpulse.net

Kennis maken met NORA

  • Een tijd geleden heb ik NORA leren kennen. Zij is een prachtige vrouw die op haar eigen bewustzijns-weg is. Zij schrijft een heel leuk verhaal dat men kan volgen. Ze geeft ook veel informatie rond de spiritualiteit. Ga naar beruca.nl

Over Engelen

Lichtwerkers

  • Toen mij broer een aantal jaren geleden overleed, wist ik, hij gaat in het licht. Ik had toen nog niets van een licht in ons gehoort, maar soms weten wij gewoon iets dat wij niet kunnen verklaren. Iedereen draagt het licht in zich, ook weten dat nog niet alle mensen. Ik heb hier een website gevonden, die de nodige informatie geeft. Ga naar Starchild Global.com

Genezen

Bezoekerteller


Copyright 2002-2019